Blog > Komentarze do wpisu

Mięsne kuleczki w kukurydzy

Składniki

  • mięso mielone z indyka o k 400 gr
  • pieprz
  • sól
  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 szkl bulionu
  • papryczka słodka mielona
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypiorek

Sposób przyrządzenia

Mięso wymieszać z jajkami i przyprawami (sól, pieprz, papryczka, trochę szczypiorku) Zagotować wodę i robić malutkie pulpeciki mokrymi rękami, wrzucać do wrzątku i zagotować krótko, wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć chwilę po czym włożyć na tłuszcz i przyrumienić potrząsając patelnią.

Przyrumienione zdjąć.

Cebulę drobno posiekać przyrumienić na tłuszczu, dodać marchewkę podlać bulionem i gotować ok 10 min.

Dodać odcedzoną kukurydzę pulpeciki .

.

Podgrzewać ok 10 min delikatnie mieszając.

Podawać z sałatą ze śmietaną

poniedziałek, 16 kwietnia 2012, bogdankrajek2
Tagi: mięsne

Polecane wpisy