Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka ryżowa z przecierem śliwkowym

Składniki

  • 1
  • 5 szklanki ryżu
  • 1 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyzki masła
  • 2 jajka
  • poł szklanki cukru
  • przecier:
  • 25 dag suszonych śliwek
  • 1
  • 5 szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • cynamon
  • tłuszcz do formy i bułka tarta
  • sól

Sposób przyrządzenia

Śliwki wydrylować i namoczyć, by szybciej się ugotowały.

Ugotować w wodzie, w której się moczyły, przetrzeć, dodac cukier, zagotować.

Zagotować wodę z cukrem i cynamonem, wsypać ryż, zamieszać, zagotować, przykryć i zostawić na małym ogniu.

Gdy woda wsiąknie, dodać gorące mleko, trochę masła, zamieszać i wstawić do piekarnika pod przykryciem i wypiec.

Pozostałe masło utrzeć z żółtkami i wymieszać z ryżem.

Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszac z ryżem.

Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Wyłożyć do niej ryż i zapiec w piekarniku.

Podawać na półmisku z przecierem ze śliwek w osobnym naczyniu

wtorek, 17 kwietnia 2012, bogdankrajek2
Tagi: zapiekanka

Polecane wpisy