RSS
piątek, 05 października 2012

Składniki

  • 2 pomidory
  • pasztet z pomidorami drop
  • zielona pietruszka

Sposób przyrządzenia

Pomidorka przecinamy w poprzek .

Lekko wydrązamy .

Zielona pietruszke siekamy mieszamy z pasztetem pomidorowym i resztką z pomidorków .

Pomidorki nadziewamy masa na wierzch posypujemy resztką zielonej pietruszki .

Podajemy albo otwarte pomidorki albo zcinamy tylko wierzch i przykrywamy pomidorka

Tagi: pomidory
08:33, bogdankrajek2
Link
wtorek, 02 października 2012

Składniki

  • * 1 szt kura młoda
  • * 3 szt marchew młoda
  • * 1 szt seler młody
  • * 2 szt pietruszka młoda
  • * 2 szt. kostka rosołowa
  • * 1 szt. por
  • * 1 łyżeczka sól
  • * do smaku pieprz

Sposób przyrządzenia

Oczyścić warzywa, kurę, zalać zimną wodą, zagotować, dodać 1 łyżeczkę soli, po około 10 minutach zaczną pojawiać się szumowiny, ściągać je tak długo, aż przestana się pojawiać.

Dodać kostki rosołowe, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Podawać z makaronem, kartoflami, mięso wyciągnąć na oddzielny talerz

Tagi: rosół
13:14, bogdankrajek2
Link
czwartek, 27 września 2012

Składniki

  • 60 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • sos:
  • 5 małych pieczarek
  • 1/2 litra wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 szklanki śmietany18% gęstej.

Sposób przyrządzenia

Do zmielonej łopatki dodać drobniutko pokrojoną cebulę, bułkę tartą, jajka, wodę, sól i pieprz.

Wszystko dokładnie wyrobić, formować malutkie kulki, obtoczyć i smażyć na oleju na lekko złoty kolor.

Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę i cebulę też, zeszklić na łyżce oleju, dodać wodę i przyprawy, gotować na małym ogniu 15 min.

Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, wlać do wywaru, chwilę pogotować aż zgęstnieje.

Dodać usmażone kuleczki mięsne i gotować jeszcze 2 min.

Smacznego

Tagi: kulki
11:16, bogdankrajek2
Link
poniedziałek, 24 września 2012

Składniki

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
  • masło
  • 0
  • 5 szklanki śmietanki 12%
  • jagody w żelu (pół puszki)

Sposób przyrządzenia

Ciasto omletowe: Ubić białka na sztywno, żółtka roztrzepać z 4 łyżkami cukru pudru, dodawać powoli do piany z białek, wymieszać, na koniec dodać mąkę.

Smażyć omlet na dużej patelni na masełku lub w mikrofali w okrągłym naczyniu ok 5 -7 minut.

Omlet podzielić na 6 części, każdą przełożyć śmietanką wymieszaną z 2 łyżkami cukru pudru i jagodami w żelu.

Ułożyć 2 trzywarstwowe torciki :)

Tagi: tort
10:51, bogdankrajek2
Link
sobota, 22 września 2012

Składniki

  • 50 dag ziemniaki
  • 30 dag kiełbasa krakowska
  • 20 dag fasolka szparagowa
  • 7 szt cebula dymka
  • 4 szt jaja na twardo
  • 3 łyżki natka pietruszki
  • 150 ml majonez
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • do smaku cukier

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Gdy wystygną pokroić w kostkę.

Fasolkę pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.

Cebulę, kiełbasę i jajka pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki włożyć do salaterki, połączyć z majonezem, dodać natkę pietruszki, wymieszać.

Przyprawić do smaku.

Podawać z pieczywem

Tagi: sałatka
11:56, bogdankrajek2
Link
piątek, 21 września 2012

Składniki

  • 3 kostki drobiowe
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 czerwona papryka
  • 3 marchewki
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2-3 ziarna ziela ang.
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia

Warzywa kroję w kostkę, kapustę drobno szatkuje.

Do dużego garnka, wlewam trochę oleju i podsmażam najpierw paprykę, a później dorzucamy resztę warzyw.

Zalewam 8 szklankami wody i wrzucamy kostki rosołowe, dodaje liść laurowy, ziele angielskie, i resztę przypraw.

Zagotowuje i na końcu dodaje koncentrat i sok z cytryny, mieszam.

Gotuje jeszcze 15 min.

Po czym podaję

Tagi: kapuśniak
13:15, bogdankrajek2
Link
środa, 19 września 2012

Składniki

  • 1 kg mąki;
  • 10 dag drożdży;
  • 2 jaja;
  • 2 kostki margaryny;
  • 2 łyżeczki cukru pudru;
  • 4 łyżki oleju;
  • 1 szklanka mleka;
  • konfitura np truskawkowa
  • morelowa
  • brzoskwiniowa itp.
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia

Robimy zaczyn z drożdży: do ciepłej szklanki mleka wykruszamy drożdże i dodajemy dwie łyżeczki cukru, mieszamy i wlewamy do mąki, margarynę drobno siekamy nożem i również dodajemy do mąki, następnie jaja i olej.

Wszystkie składniki zagniatamy.

Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i zanurzamy w misce z zimną wodą na ok godzinę (aż woreczek z ciastem wypłynie na powierzchnię), wyciągamy ciasto z woreczka, rozwałkowujemy na okrągłe nieduże placuszki.

Następnie w sam środek kładziemy po łyżeczce konfitury i zawijamy rogaliki.

Pieczemy ok 20 min.

, w tem 180 oC.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

Tagi: Rogaliki
08:44, bogdankrajek2
Link
wtorek, 18 września 2012

Składniki

  • 2 lub 3 banany
  • cytryna
  • talerz

Sposób przyrządzenia

Pokroić banany na średniej grubości plasterki, ułożyć w kształcie muszli ślimaka (@) (nakładając na siebie plastry).

Polać plasterki cytryną i włożyć do lodówki na 15 minut.

Po wyjęciu z lodówki polać cytryną ponownie.

!!! SMACZNEGO !!!

17:30, bogdankrajek2
Link
piątek, 14 września 2012

Składniki

  • 900 gram soczewicy z puszki
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 500 gram ziemniaków
  • 4 cebule
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki rosołu instant
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sol
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie ok 20 minut.

Cebule i czosnek należy drobno posiekać.

Rosół gotujemy z octem czosnkiem i cebulą, doprawić do smaku sola i pieprzem i wymieszać z olejem.

Ziemniaki odcedzić i zalać gorącym wywarem i odstawić na kilkanaście minut by przeszły sosem.

Soczewicę odsączyć, jabłka podzielić na ćwiartki wyjąć nasionka i pokroić w cienkie plasterki.

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie i smażyć.

Soczewicę jabłka pietruszkę dodać do ziemniaków przyprawiamy do smaku.

Sałatkę podać do salaterki i wymieszać z boczkiem

Tagi: sałatka
16:21, bogdankrajek2
Link
wtorek, 11 września 2012

Składniki

  • ziemniaki 0
  • 5 kg
  • czosnek 2 ząbki
  • jajko 1 sztuka
  • sól do smaku
  • curry 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 5 dag
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki dokładnie opłukać.

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, rozdrobniony czosnek i dobrze całość wymieszać, doprawiając przyprawami oraz curry.

Na rozgrzaną patelnię wykładać łyżką masę ziemniaczaną, formując owalne placki.

Smażyć na rumiano z obu stron, na małym ogniu.

Można posmarować śmietaną

Tagi: placki
07:18, bogdankrajek2
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22